Bu Blogda Ara

9 Ağustos 2012 Perşembe

acemice dekupajın a b c'si..

Merhabalar,
Bugün sizlere acemice dekupaja nasıl başlanır, neler yapılır kısaca bunları aktarmak istiyorum =)

gerekli malzemeler:

- evde kullanılmayan ya da kullanılıp da yeni bir şekle şemale büründürülmek istenen cam kavanoz, teneke kutu, konserve kutusu, ahşap obje vb.

- markası çok önemli değil renk renk akrilik boya ama özellikle beyaz çünkü zemin boyamada en çok beyaz renk kullanılıyor kapama amaçlı

- ince zımpara, su zımparası olarak da satılıyor oldukça ucuz, herhangi bir yapı market ya da nalburdan temin edebilirsiniz canlar (ahşap objeleri boyamadan evvel bir güzel zımparalıyoruz)

- değişik boylarda boyama fırçaları (boyamak istediğimiz objenin ölçülerine göre değişir ama ben sadece iki tane kullanıyorum =) )

- su bazlı vernik (kokusuz olduğu için ben bunu tercih ediyorum ama normal şeffaf vernik de kullanabilirsiniz)

- değişik desenlerde 3 katlı peçete

- dekupaj/transfer/peçete tutkalı

- peçeteleri oymak için makas =)

evveeeett malzemelerimiz hazırsa yapmaya başlıyoruz:

* en meşakatli olan ahşap boyamayı anlatayım sizlere ki diğerlerini yapmak daha kolay...
kullanacağımız ahşap obje desenli, cilalı, boyalı vs. ise bir güzel zımparalıyoruz ve üzerindeki her türlü maddeden arındırıyoruz, nemli bir bezle çıkan tozları siliyoruz ve ahşabımız boyanmaya hazır hale geliyor... sonrasında bir kaba akrilik boyamızı koyuyoruz (dilerseniz çok az su da ilave edebilirsiniz ama genellikle gerek olmuyor çünkü su katınca boya seyreldiği için tutması daha da zorlaşıyor) fırçayla nesnemizi bir güzel boyuyoruz. ancak fırçayı fazla bastırıp sürtmemeye özen gösteriyoruz ki boya kuruyunca fırça izleri belli olmasın, o yüzden yumuşak darbelerle boyuyoruz. ilk kat boyamız bittikten sonra kuruması için en az bir iki saat bekliyoruz ve istediğimiz renkle boyamaya devam ediyoruz. genellikle 3. kat boya nesnemizi pürüzsüz hale getiriyor tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra desenli peçeteleri katmanlarına ayırıp sadece en üstteki desenli kısmı kullanıyoruz. desenin bütününü uygulamak istiyorsak aynen yok sadece peçetedeki çiçek böcek figürünü kullanayım diyorsanız dikkatlice figürleri kesiyoruz. peçete desenini ya da çıktısını aldığımız kağıdı uygulayacağımız zemine peçete tutkalını sürüp üzerine resmi yapıştırıyoruz, kuruduğundan emin olduktan sonra resmin üzerine de aynı şekilde peçete tutkalını sürüyoruz ki verniklerken, vernik resmin rengini almasın =) yalnız altını çizmem gereken bir husus var o da peçete tutkalını resme uygularken resmin ortasından başlayıp kenarlara doğru sürülmesi, aksi taktirde peçete dağılabilir ya da kıvrılabilir..
resmin üzerine sürdüğümüz tutkal da kuruduktan sonra yine fırça yardımıyla ya da daha pratik olsun aman uğraşmayayım derseniz sprey vernikle ahşap objemizin her tarafını bir güzel vernikliyoruz. vernik oldukça geç kuruduğundan o günlük paydos edip tamamen kurumasını bekliyoruz ve sonrasında ikinci ve yine bekledikten sonra nihayet 3. kat verniğimizi atıyoruz (ben genellikle 2 kat atıyorum verniği, yeterli geliyor)... ta ta ta taaaaaaa dekupajımız böylelikle tamamlanıyor... =)

soru ve yorumlarınızı bekliyorum =) 

5 yorum:

  1. Merhaba ziyarete geldim bıraktığınız güzel yorum için çok teşekkür ederim çok zarifsiniz.Dekupaj anlatımı şahane yeni başlayanlar çok faydalanacaktır.Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz =)) asıl ben bu içten yorumunuz ve güzel dilekleriniz için size teşekkür borçluyum =) umarım faydalı olabilmişimdir...
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. çok güzel açıklamışsınız. coook tekekürler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, ben bugun ilkkez dekupaj çalışması yaptım daha önce herhangi bi kurs vs bi eğitime gitmedim sabahtandır en iyi dekupajı kim anlatmış derken bi baktım siz :) gerçekten tam isteiğim sekilde en ince detayına kadar anlatmışsınız sizin anlatımınızla adım adım gidiyorum umarım becerebilirim :) çoook teşekkür ederim sizlere ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. fakat aklıma takılan bi nokta daha var kutunun ilk katını boyadım ve kuruması ıcın beklıyorum balkonda kurutmayı tercih ettim ama ben bu kutunun altını boyamadım cunku masanın ustune koydum siz nasıl yapıyorsunuz acaba alt kısım boyamasını
    teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil